The Bucket Lists van de filmkijker

Net zoals Morgan Freeman en Jack Nicholson in de gelijknamige film hebben ook filmkijkers een eigen 'Bucket List'. Een lijst van films die je gezien wilt hebben voor je sterft. Deze lijst varieert van persoon tot persoon, maar toch zijn er enkele lijstjes die praktisch een standaard zijn in het wereldje.

Een lijst van lijstjes:
-IMDB Top 250
-Empire Top 500
-1001 Movies You Must See Before You die
-BFI Sight and Sound
-Oscarwinnaars Beste Film
-BFI Top 100
-US National Film Registry

Waarom zijn deze lijstjes nu zo goed? Wel, alhoewel de Imdb top 250 volledig gebaseerd is op ratings van gebruikers (wat veel subjectiever is dan een lijst die filmcritici hebben opgesteld) bevat die een schitterende variëteit aan films. Als je de lijst volledig bekijkt zullen een paar van de grootste klassiekers, zoals The Godfather, de Star Wars-trilogie (de originele uiteraard), One flew over the Cuckoo's Nest enz... jouw netvlies passeren. Dat dit op zich al goed is voor je filmkennis spreekt voor zich, maar de lijst omvat ook nog werk van een heleboel filmmakers die onderling sterk verschillen. Er zijn een paar Tarantino's, Forman's, Kubrick's, Bergman's, Leone's enz... te vinden, maar ook Capra's en Kazan's. Gooi daar nog eens een paar films van de legendarische Billy Wilder bij en een paar films van de baanbrekende Orson Welles, en je snapt wel waarom je deze lijst moet gezien hebben. Hell, er zit zelf een film van Shalamaladingdong in, van variatie gesproken.

Als je de volledige lijst gezien hebt, kan je dus echt wel zeggen dat je je filmhorizon verruimd hebt. Hetzelfde geldt voor alle andere lijstjes die ik opgegeven heb. Het geweldige filmblad Empire heeft een lijst gemaakt (die voor een groot stuk overlapt met die van Imdb) waarmee je de rest van al die gemiste toppers kan wegwerken. Hetzelfde geldt voor de 1001 movies-list. Met de BFI-lijst kan je een paar vergeten meesterwerken van de wereldcinema (zoals pakweg Tokyo Story) terugvinden, en door films af te gaan die de Best Picture-Oscar gewonnen hebben zie je ook nog eens wat. De lijst van het US National Film Registry omvat filmen van 'all ages', van Newark Athlete (1891) tot The Matrix (1999). Als je die lijst, in volgorde, afgaat krijg je een schitterend beeld van de evolutie die het medium film gemaakt heeft.

Nu hoor ik jullie misschien denken: 'hoe moeten we bijhouden wat we gezien hebben?' Wel, daar komt de fantastische website http://www.framerater.co.uk/ op de proppen. Deze site kan ik zonder meer DE blindengeleidehond voor elke serieuze filmkijker noemen. Na een snelle registratie kan je hier zien welke films je van die lijstjes hebt gezien, hoeveel % van de betreffende lijst dat is, en nog een heleboel andere statistiekjes waarmee je kan meten hoever je filmkennis al gevorderd is.

Als je deze lijstjes volgt zal je buiten je kijkgewoontes treden en nieuwe genres ontdekken waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Eenmaal je alles gezien hebt kan je terecht stellen dat je een uitstekende filmkennis hebt.


0 reacties:

Een reactie posten