Het Vinnie-effect: hoe tevreden zijn van quasi elke film

We kennen het allemaal: je verlaat je mancave (of womancave als zoiets bestaat) voor een avondje cinema en de verwachtingen zijn tot in het oneindige gespannen. Resultaat? Na de film ga je met een lichte teleurstelling naar huis. Maar vrees niet! Er is een oplossing! Bel nu naar 555-2368 voor onze limited oplage van 100 stuks voor het fantastische boek van ........... Nah, just kidding. De oplossing tot al deze problemen is simpel: het Vinnie-effect.

Het concept is zo simpel dat het bijna een misdrijf is: je moet je verwachtingen zo laag mogelijk proberen te krijgen. Bijvoorbeeld: je hebt 80% verwachtingen (als we er dan toch een getal op moeten kleven), wat betekent dat je verwacht dat de film beter wordt dan alle andere films die je minder als 80 gegeven hebt, en dat hij 20% verwijderd is van wat jij beschouwt als perfectie. Als de film in praktijk maar voor 60% doet wat hij moet doen (wat op zich nog altijd niet slecht is) dan ben je dus voor 20% teleurgesteld. Op zich is dat niet zo erg, maar het is logisch dat we een film pas echt goed vonden als hij onze verwachtingen overschrijdt. 

Stel dat je een week voor de film te horen krijgt van een recensent dat de film in kwestie slecht is. Van dat punt aan zijn je verwachtingen beïnvloedt en zal je maar met 55% de cinemazaal binnengaan. Resultaat: de film overtrof je verwachtingen met 25%, waardoor je hem goed vond. Het is geen andere film, gewoon door het temperen van verwachtingen kan je het verschil maken tussen een leuk avondje cinema en een teleurstelling. Hoe lager de verwachtingen, hoe beter je de film zal vinden. Het constant gebruiken van dit effect zorgt ervoor dat je over het algemeen meer tevreden zal zijn van de films die je kijkt. Helaas zal het geen slechte films goed kunnen maken, enkel ietsjes draaglijker. Als je van plan bent een film te bekijken met 20% verwachting (wat praktisch altijd moet ingelost zijn) en je komt terecht bij een Disaster Movie-achtig iets, ben je nog altijd teleurgesteld.

Definitie van het Vinnie-effect: door kritiek van derden een filmervaring redden die anders gedoemd was geweest.

0 reacties:

Een reactie posten